Komorni zbor Orfej

Komorni zbor Orfej iz Ljutomera je leta 2014 praznoval 25-letnico delovanja. Od leta 1994, ko je zbor k sodelovanju povabil priznani slovenski zborovodja, profesor Janez Bole, ki je bil umetniški vodja nekaj najvidnejših vokalnih zasedb v Sloveniji (Slovenski oktet, APZ Tone Tomšič, Slovenski madrigalisti), je zbor nastopal tudi pod imenoma Slovenski madrigalisti in Gallus Singers.Orfej (kot Slovenski madrigalisti) leta 1994

Prva stalna umetniška vodja Orfeja je bila Romana Rek. Od jeseni leta 2017 zbor deluje pod umetniškim vodstvom Andraža Hauptmana in njegovega asistenta Vita Žerdina.

V zadnjih letih je Komorni zbor Orfej prejel vrsto priznanj, kar ga uvršča med vidnejše zborovske zasedbe v Sloveniji. Leta 2009, ko je uspešno nastopil na Regijskem tekmovanju odraslih pevskih zborov in malih pevskih skupin na Ptuju (in prejel zlato priznanje, priznanje za najboljši mešani zbor, priznanje za najboljšo izvedbo skladbe, napisane od 20. stoletja, priznanje za najboljšo izbiro programa), je na 21. Mednarodnem zborovskem tekmovanju v Pécsu na Madžarskem osvojil nagrado mesta Pécs, drugo mesto v kategoriji mešanih zborov in posebno nagrado za najboljšo izvedbo skladbe na tekmovanju.

Leta 2010 je Orfej na Naši pesmi s 93 osvojenimi točkami prejel zlato plaketo, isto leto se je uvrstil tudi na tekmovanje za veliko zborovsko nagrado Evrope v Tolosi. Leto pozneje je na 46. Mokranjčevih dnevih v srbskem Negotinu z 92,66 točke osvojil drugo mesto. Leta 2013 je zbor ponovil uspeh na tekmovanju na Madžarskem, z mednarodnega tekmovanja v Pécsu se je vrnil s prvo nagrado občinstva in osvojenim drugim mestom po oceni žirije. Oktobra 2015 se je Orfej udeležil Mednarodnega zborovskega tekmovanja Varsovia Cantat na Poljskem. Osvojil je prvo nagrado, zlato diplomo in s tem statuo Zlata lira.

Leta 2016 je Orfej, tokrat pod vodstvom dirigenta Andraža Hauptmana, na državnem zborovskem tekmovanju Naša pesem dosegel 94,3 točke in ponovno osvojil zlato plaketo. Ob tem je prejel še priznanji za osvojeno tretje mesto in najboljšo izvedbo sodobne slovenske skladbe, napisane po letu 1995. Na tekmovanju je Andraž Hauptman prejel tudi priznanje za najboljšo izbiro sporeda. Isto leto je Orfej nastopil še na Mednarodnem zborovskem tekmovanju Ohrid 2016 v Makedoniji in osvojil prvo nagrado ter priznanje za najboljšo izvedbo skladbe, napisano v obdobju renesanse.

Povezave:

Web: http://www.orfej.si
FB: https://www.facebook.com/orfej/
Kontakt: info@orfej.si / 068 123 991

Video:

Založba: