Komorni zbor Ave

Komorni zbor Ave je bil ustanovljen leta 1984 v župniji Ljubljana-Vič kot Vokalna skupina Ave. Pod umetniškim vodstvom ustanovitelja Andraža Hauptmana je skupina kmalu prestopila prag domače župnije in s kakovostnim poustvarjanjem raznolike zborovske glasbe osvojila poslušalstvo doma in v tujini. Obenem se je razširila v komorni zbor, v katerem prepevajo pevci iz vse Slovenije in zamejstva.

Zbor je uspešno sodeloval na številnih državnih in mednarodnih tekmovanjih in festivalih ter koncertiral po Sloveniji in na turnejah v tujini.

Za svoje nastope je prejel lepo število nagrad in priznanj. Eno ali več prvih nagrad je dobil na kar 13 zborovskih tekmovanjih. Zadnje mednarodno priznanje je prejel kot finalist prestižnega zborovskega tekmovanja za Veliko nagrado Evrope 2010 v Varni v Bolgariji, kamor se je uvrstil kot zmagovalec Mednarodnega zborovskega tekmovanja v Mariboru spomladi 2009. Ave je dobitnik nagrade mesta Ljubljane (1994), Nagrade Prešernovega sklada (1994), Plakete mesta Ljubljane (2000) in Srebrnega priznanja Zveze kulturnih društev Ljubljana (2002).

Kot demonstracijski zbor je sodeloval na več mednarodnih seminarjih zborovske glasbe in mednarodnem tekmovanju za mlade zborovske dirigente. Sodeloval je z uglednimi dirigenti Ericom Ericsonom (Švedska), Garyjem Gradenom (Švedska) in Martino Batič (Slovenija). Komorni zbor Ave je posnel več kaset in zgoščenk z različno tematiko, nazadnje pa je izdal dvojno zgoščenko »Ave v živo« s posnetki z nekaj nedavnih koncertov in tekmovanj.

V sezoni 2002/03 je umetniško vodenje prevzela Branka Potočnik Krajnik, v svoje tretje desetletje pa je zbor vstopil ponovno pod umetniškim vodstvom Andraža Hauptmana. Med majem 2011 in septembrom 2015 je zbor vodila Jerica Gregorc Bukovec, z oktobrom 2015 pa je zbor prevzel izr. prof. Marko Vatovec.

Na povabilo Slovenske Filharmonije je zbor v novembru 2012 izvedel koncert “Skladateljice” v okviru Vokalnega abonmaja. Ave je že dobri dve desetletji eden najbolj prepoznavnih pevskih sestavov v Sloveniji in Evropi, ki v prihodnost zre z neugasljivo željo po odličnem izvajanju zborovske glasbe.

Povezave:

Web: http://www.kz-ave.si/si/
FB: https://www.facebook.com/kzave/
Kontakt: info@kz-ave.si / +38641 665 813

Video:

Založba: