Ljubljanski madrigalisti

Mešani komorni zbor Ljubljanski madrigalisti je prepoznavna in uspešna slovenska vokalna zasedba, ustanovljena leta 1991, ki jo je do leta 2001 vodil Matjaž Šček, nato je zbor za eno sezono prevzel Valter Lo Nigro ter na mednarodnem tekmovanju v Spittalu dosegel 1. in 4. mesto. Leta 2003 je zborovsko vodenje prevzela Andreja Martinjak, ki je z zborom redno nastopala ter se udeleževala državnih in mednarodnih zborovskih tekmovanj, na katerih sta tako zbor kot dirigentka osvajala številne nagrade in priznanja. Med najvidnejše dosežke sodijo zlata plaketa, ki jo je zbor prejel na 20. slovenskem državnem zborovskem tekmovanju Naša pesem 2007 in drugo mesto na 9. mednarodnem zborovskem tekmovanju v Mariboru 2008, kjer je zbor prejel tudi posebno nagrado za najboljši slovenski zbor tekmovanja. V letu 2008 smo s posebnim koncertnim ciklom obeležili 80-letnico rojstvo slovenskega skladatelja Pavla Merkuja. Uprizorili smo tudi glasbeno pravljico Roberta Schumanna, Rožino romanje (Der Rose Pilgerfahrt) – oratorij.

MKZ Ljubljanski madrigalisti svoj program zajema iz vseh zvrsti in obdobij zborovske glasbe: poustvarja izvirno slovensko zborovsko pesem in tisto, iz svetovne vokalne zakladnice; renesančno in sodobno glasbo. Zadnje med drugim dokazuje vabilo Društva slovenskih skladateljev h krstni izvedbi slovenskih zborovskih novitet v okviru Slovenskih glasbenih dnevov 2009. Poseben projekt zbora v letu 2008 je bilo sodelovanje z mednarodno priznanim duetom Silence na prvi podelitvi nagrade Igorja Zabela za teorijo in kulturo v Cankarjevem domu ter dobrodelni koncert na Onkološkem inštitutu.

Zbor večinoma nastopa a capella, sodeluje pa tudi v večjih zborovskih sestavih ter pri izvedbah vokalno-instrumentalnih del s Simfoniki RTV Slovenija. Eden izmed takšnih projektov v letu 2008 je bilo sodelovanje pri izvedbi Requiema Avgusta Ipavca v katedrali Sv. Štefana na Dunaju, s katerim je skladatelj obeležil 90-letnico konca 1. svetovne vojne. Jeseni 2008 smo ob obletnici Primoža Trubarja pod vodstvom Mirka Ferlana po Sloveniji in zamejstvu nastopali z avtorskim projektom slovenske protestantske glasbe.

Svojevrstno priznanje zboru pa je tudi povabilo k sodelovanju na 5. mednarodnem tekmovanju mladih zborovskih dirigentov, ki je marca 2009 potekalo v Ljubljani. Tekmovanje je tudi zboru pomenilo poseben izziv, hkrati pa preseglo pričakovanja organizatorjev, s čimer je zbor ponovno dokazal, da sodi med najboljše slovenske pevske zasedbe. V sezoni 2009 se je zbor udeležil tudi mednarodnega zborovskega tekmovanja v Spittalu v Avstriji, svoje sodelovanje z zborovodkinjo Andrejo Martinjak pa zaključil s ciklom “Na izlet z ljudsko glasbo”. To je bil izobraževalni program za mlade, ki je povezal ljudsko petje z zborovskimi priredbami ljudskih napevov, pevsko poustvarjanje ljudskih legend pa smo dopolnili tudi s sliko in govorjeno besedo; vključili običaje, noše, plese in narečja. Jeseni smo se kot demonstracijski zbor udeležili seminarja Petra Hankeja.

V začetku leta 2010 je zbor prevzela dirigentka Mateja Kališnik. Naš prvi skupni projekt je bil snemanje zgoščenke Evharistično srce s tenoristom p. Vidom in sopranistko Pio Brodnik, ki je po sedmih samostojnih že naša osma zgoščenka.

Poleg tega, da se redno predstavljamo na revijah zborov, državnih prireditvah in drugih raznovrstnih priložnostih, smo oktobra 2010 smo soorganizirali dirigentski seminar Ragnarja Rasmusna in na njem sodelovali kot demonstracijski zbor. Novembra 2010 smo se udeležili 20. zborovskega tekmovanja adventnih in božičnih pesmi v Pragi in se domov vrnili z zlatim priznanjem ter prestižno veliko nagrado Petra Ebna za najboljšo izvedbo katerekoli skladbe tega češkega skladatelja. Z novimi projekti pa se letos pripravljamo na 20. obletnico delovanja zbora.

Mešani komorni zbor Ljubljanski madrigalisti ima ambiciozne cilje, saj si želimo, da bi naše zborovsko poustvarjanje prineslo v prostor zborovskega petja novo svežino in prepoznavno muzikalnost. V svoje vrste ves čas vabimo tudi nove pevce; Ljubljanski madrigalisti namreč ne pomeni zgolj sodelovanja v kvalitetni zasedbi, temveč tudi učenje petja in nenazadnje druženje.

Povezave:

Web: http://www.madrigalisti.si/
FB: https://www.facebook.com/LjubljanskiMadrigalisti/
Kontakt: info@madrigalisti.si

Video:

Založba: