Mešani mladinski zbor Veter

Mešani mladinski pevski zbor VETER je jeseni leta 1989 ustanovila Glasbena mladina ljubljanska z namenom spodbuditi zanimanje za zborovsko glasbo med ljubljanskimi srednješolci in jim ponuditi možnost za prvo izobrazbo glasu. Zbor je uspešno postavil na noge njegov prvi dirigent Marko Vatovec. Leta 1991 je vodstvo pevcev prevzela Mihaela Pihler, nasledil pa jo je Matjaž Barbo. Jeseni leta 1993 je zbor prevzela dirigentka Urša Lah in pod njenim vodstvom je Veter postal ena najboljših slovenskih mladinskih pevskih sestav.

Visoko kvaliteto zbora potrjujejo osvojene zlate plakete, prva mesta in posebne nagrade na zborovskih tekmovanjih v domovini in tujini. Med najpomembnejše tovrstne dosežke uvrščamo dve zlati plaketi na Mednarodnem mladinskem pevskem festivalu v Celju, ki ju je Veter osvojil v letih 1995 in 1997.

Dvakrat zapored (1996 in 1998) je zbor sodeloval na najstarejšem evropskem tekmovanju za mladinske zbore v belgijskem mestu Neerpelt in obakrat dosegel najvišje priznanje imenovano prva nagrada »summa cum laude«. V letu 1999 so se mladi pevci udeležili 2. mednarodnega zborovskega festivala v nemškem Pohlheimu in osvojili zlato plaketo in prvo mesto v kategoriji mešanih mladinskih pevskih zborov.

Leto 2000 je bilo kronano z nagrado P.E.A.C.E., ki jo je Veter prejel za najbolj všečen nastop na 47. mednarodnem zborovskem festivalu v Corku na Irskem. Leta 2001 se je zbor udeležil dveh festivalov. Aprila je na 8. mednarodnem zborovskem tekmovanju v Budimpešti osvojil zlato plaketo in prvo mesto v kategoriji mešanih mladinskih pevskih zborov, maja pa so bili pevci ponovno »zlati« v nemškem Lindenholzhausnu.

V decembru 2002 je zbor prejel nagrado za najboljšega izvajalca na festivalu sakralne glasbe Cro Patria v Splitu. Dvakrat je Veter nastopil na Mednarodnem zborovskem tekmovanju v Prevezi v Grčiji, v letih 2002 in 2004, in obakrat osvojil zlato plaketo in prvo mesto, leta 2004 je postal tudi absolutni zmagovalec tekmovanja, Urša Lah pa je prejela nagrado za najboljšega zborovodjo.

Poleg svoje redne koncertne dejavnosti nastopi Veter vsako leto na glasbenem dogodku, imenovanem Zborovski pevci za zborovske pevce, na katerem se ljubljanskemu občinstvu predstavijo mladinske pevske sestave iz Slovenije in zamejstva. Zbor sodeluje tudi pri različnih kulturnih projektih, glasbeno-scenskih predstavah in na seminarjih za izobraževanje zborovodij.

Povezave:

Web: http://www.zborveter.si/
FB: https://www.facebook.com/MeMPZVeter/
Kontakt: gml.društvo@siol.net / +386 (0)1 426-84-71

Video:

Založba: