Mešani pevski zbor Horjul

Pevska tradicija v Horjulu sega daleč nazaj v začetek 20. stoletja, saj zapisi o prvem organiziranem petju omenjajo letnico 1921/22. Takrat je pevce zbral domačin Janez Zdešar. Kasneje je njegovo delo prevzela Antonija Čepon poročena Zdešar. Njen šestdeset članski zbor je deloval vse do leta 1930. Po II. svetovni vojni se je pevska tradicija nadaljevala pod vodstvom tedanjega organista Alojzija Zupeta, ki se iz vrst cerkvenega pevskega zbora sestavil nov moški zbor. Zbor je obstajal vse do poznih 60. let.

Ob prihodu Albina Weingerla v Horjul leta 1970 je nekaj časa deloval samo moški zbor, nato se je oblikoval še ženski, v sezoni 1971/72 pa je bil ustanovljen mešani pevski zbor, ki deluje še danes. Že v samem začetku je zbor pod njegovim vodstvom dosegel velike uspehe. V repertoarju so imeli številne krstne izvedbe pesmi, ki jih je zborovodja pripravil za koncert ob svoji 50. letnici. Ljubezen do petja je med pevci in zborovodjem stkala posebne vezi.

Mešani pevski zbor PD Horjul je imel srečo pri izbiri zborovodij, saj so vsi gradili na bogati tradiciji ter z izbiro pesmi in metodami dela skrbeli za kakovostno rast in razvoj zbora. Za gospodom Weingerlom je delo za eno leto prevzela Vida Kopač. Nasledila jo je gospa Jožica Lavriša od leta 1978 do 1987. Zbor je takrat dosegel lepe rezultate na tekmovanju Naši dosežki, kjer so kakovostno petje opazili mnogi kritiki. Takrat je prireditev spremljala tudi RTV Ljubljana, ki je predvajala pesmi preko radijskih sprejemnikov.

Za gospo Lavriša je zbor za skoraj 15 let prevzela Asta Jakopič Zupančič. Pod njenim vodstvom je zbor leta 2001 posnel zgoščenko »Pod jasnim nebom rdeča roža«, obiskal številne evropske države ter se udeleževal in pripravljal številne pevske in druge dogodke.

Po njenem odhodu je zbor par let vodil Franc Slabe, nato Tina Vahčič, Gorazd Jan ter Tatjana Štrbenk, današnji zborovodja pa je že 3. leto Dušan Ješelnik.

Povezave:

Web: http://pdh.si/pevski-zbor/
FB: https://www.facebook.com/MePZHorjul/
Kontakt: klemen.cernigoj@gmail.com / 031 351 726

Video:

Založba: