Akademski pevski zbor France Prešeren Kranj

Akademski pevski zbor France Prešeren Kranj je bil z imenom Akademski komorni zbor pod vodstvom dirigenta Matevža Fabijana ustanovljen leta 1969 kot nadgradnja srednješolskega mešanega zbora Gimnazije Kranj.

Njegova ambiciozna naravnanost ga spremlja že vse od začetka, priljubljenost in domet zbora pa sta tesno povezana s pomembnimi slovenskimi in tujimi zborovskimi osebnostmi; najprej z njegovimi stalnimi dirigenti – poleg Matevža Fabijana predvsem Tomaž Faganel in Damijan Močnik ter Baki Jashari, v bogatem zborovem ustvarjalnem obdobju pa so z zborom sodelovala tudi nekatera svetovno znana imena, kot so Uroš Lajovic, Fabio Luisi, Eric Ericson, Ariel Ramirez, John Rutter in Gary Graden.

Zbor je na okrog 800 dosedanjih koncertih in nastopih izvedel prek 800 vokalnih in vokalno-inštrumentalnih skladb domačih in tujih avtorjev, med katerimi so bila mnoga tudi prvič predstavljena slovenska zborovska dela.

Zbor pogosto sodeluje na festivalskih prireditvah doma in v tujini, uspešno je tekmoval na domačih in mednarodnih zborovskih tekmovanjih. Gostoval je v veliki večini evropskih držav, pa tudi v Izraelu, Mehiki in Združenih državah Amerike, v Argentini, Čilu in na Kanarskih otokih. Od leta 2014 ga vodi Fernando Mejias.

Povezave:

Web: http://www.apzfpk.si
FB: https://www.facebook.com/APZFPK/
Kontakt: INFO@APZFPK.SI / +386 31 718 122

Video:

Založba:

Oznake: