Komorni moški pevski zbor Davorina Jenka

Komorni moški pevski zbor Davorina Jenka Cerklje, ki deluje v okviru istoimenskega kulturnega društva, že 56 let ohranja tradicijo ubranega moškega petja ter poslušalcem prinaša (zlasti) slovensko pesem. Zbor pod vodstvom dirigenta Jožefa Močnika, ki trenutno šteje skoraj 30 pevcev, je eden trdnih kulturnih stebrov v občinskem, regijskem in celotnem slovenskem prostoru.

Leta 1959 se je pri kulturno-umetniškem društvu Davorina Jenka zbral majhen, vendar glasovno dobro uravnotežen pevski zbor. Na začetku je sodelovalo le 11 pevcev. Vodil jih je Janez Močnik. Pozneje se je zbor okrepil še za nekaj pevcev.

Za prvo obdobje je ohranjeno le malo dokumentov. Vse, kar premore arhiv, sta dva zapisnika sestankov, del navzočnostne liste na vajah in nekaj fotografij. Zato smo za razumevanje tega časa vezani le na ustno izročilo. Pevci so prihajali iz najrazličnejših krajev, od Šenturške gore pa tja do Suhadol. Večina je le bila iz cerkljanskega in velesovskega konca.

Program je obsegal predvsem ljudske, preprostejše umetne ter nekaj borbenih pesmi. To je bil program, ki je ustrezal novoustanovljenemu zboru in s katerim je že v nekaj tednih lahko nastopal na proslavah in drugih podobnih prilikah. Nastopali so predvsem v Cerkljah in okolici.

Toda zbor žal ni naletel na razumevanje in podporo takratnih partijskih funkcionarjev, zato so se začele vrstiti težave. Začetno navdušenje pa je pri mnogih po nekaj letih počasi splahnelo in zbor je prenehal delovati. Tu bi se zgodba o moškem pevskem zboru Davorina Jenka lahko klavrno končala in bi se danes spominjali le enega od poskusov ustanovitve pevskega zbora v Cerkljah.

Na srečo pa ima ta zgodba nadaljevanje.

Povezave:

Web: http://kud-dj.si/kmopz
FB: https://www.facebook.com/KMoPZ
Kontakt: andrejhocevar75@gmail.com / 041-637-095

Video:

https://youtu.be/Dy2WFRk4P0g
https://youtu.be/1WMW4sniUfA

Založba:

Oznake: