Oktet Simon Gregorčič

Zgodba našega okteta se začenja 26. decembra 1977, ko se je skupina pevskih prijateljev na Vrsnem odločila, da združi svoje pevske darove in poskusi “narediti nekaj več”. Ustanovili so oktet Zarja, a si že po enem letu nadeli ime goriškega slavčka, s čimer so želeli dodatno osvetliti pečat, ki ga je s svojimi pesmimi vtisnil v srca Primorcev.

Od vsega začetka je oktet združeval pevce iz raznih krajev Posočja, prihajali smo in prihajamo iz Srpenice, Modrejc, Vrsna, Smasti, Svina, Kobarida, Potokov, Sužida, Mosta na Soči, Volč, Libušenj, Gabrij, Žage, Volarij in Tolmina. Skupen kraj našega vsakotedenskega zbiranja in vadbe pa je Osnovna šola v Kobaridu.

…in še teče…

Metod Bajt, ustanovitelj okteta in vse od tedaj njegov umetniški vodja, je 1.1.2010 umetniško vodstvo okteta prepustil Matej Kavčiču, s čimer naj “mladi rod” s še večjim zanosom nadaljuje oktetovo dolgoletno uspešno umetniško poustvarjanje. Naš cilj je druženje in kakovostna pesem, kritiki pa nas uvrščajo v vrh zborovskega petja na Primorskem. “Premoremo” širok repertoar, častno mesto v njem pa zavzemajo pesmi Simona Gregorčiča, saj izvajamo skoraj vse njegove uglasbene pesmi.

Posebno skrb posvečamo tudi slovenskim ljudskim in ponarodelim pesmim, seveda pa pojemo tudi druge slovenske umetne pesmi ter pesmi drugih narodov in obdobij, vključno s tako imenovano “zborovsko klasiko”. Lahko se pohvalimo z nastopi po celem svetu, največ pa seveda nastopamo v domovini. Posneli smo več pesmi za radio in televizijo, izdali smo dve glasbeni kaseti, video kaseto ter štiri zgoščenke.

Lahko se pohvalimo, da smo s svojim delovanjem ponesli preko meja tako ime Simona Gregorčiča, kot tudi ime kraja Kobarid. Tako kot ostali pevski sestavi pri nas, smo svetu predstavili tudi slovensko pesem, še posebej ljudsko. Slovenci smo namreč eden redkih narodov, ki “premore” štiriglasje že pri ljudskih pesmih, na kar smo lahko (oziroma bi morali biti!) zelo ponosni.

Povezave:

Web: http://www.oktet-simon-gregorcic.org/
FB: https://www.facebook.com/oktet.simongregorcic
Kontakt: oktet.simon.gregorcic@gmail.com / 031 334 369

Video:

Založba: