Cerkveni mešani pevski zbor Zvon

Cerkveni mešani pevski zbor Zvon (CMePZ Zvon) iz Ilirske Bistrice je prvič ubrano zapel na zahvalno nedeljo v jeseni leta 1982, v župnijski cerkvi sv. Petra v Ilirski Bistrici. Zbor, ki ga danes vodi akademska glasbenica in organistka Damjana Kinkela, je v 35 letih delovanja pomembno vplival na kulturno življenje v mestu ter s petjem pri bogoslužju, na različnih prireditvah, revijah in koncertih močno prispeval h kakovosti glasbenega izraza v domači občini.

Osnovo delovanja CMePZ Zvon predstavlja sodelovanje pri liturgiji, zato je pevski repertoar zbora izjemno obsežen. Pogostnost delovanja je glede na primerjavo s prosvetnimi zbori, razen profesionalnimi, skoraj neprimerljiva: v povprečju ima zbor Zvon v enem letu okrog 80 nastopov in prav toliko, praviloma pa še več, pevskih vaj. Čeravno je zboru pri bogoslužnem delovanju odvzet značaj koncertnega korpusa, pa to dimenzijo izživi s svojimi umetniškimi nastopi ob drugih priložnostih, kot so koncerti, revije in tekmovanja.

Zbor Zvon, ki sodi med najboljše pevske zbore na Ilirsko-Bistriškem, je danes prepoznaven po čisto postavljenih glasovih, izdelani vokalni tehniki, lepi in izraziti izgovorjavi, muzikalno izpeljani frazi ter bogatim, zahtevnim izborom tako sakralnih, kot tudi ljudskih in umetnih glasbenih del. Zvonova pesem je skozi petintrideset let delovanja in ustvarjanja segla tako v srca glasbenikov, kot tudi do ušes in duš poslušalcev, ki so bodisi zvesti obiskovalci nastopov zbora ali pa so zgolj po naključju ujeli njegov zven.

Med mejnike v delovanju zbora Zvon nedvomno sodita sodelovanje v združenem pevskem korpusu na nepozabnem zgodovinskem dogodku ob pastoralnem obisku in praznovanju rojstnega dne papeža Janeza Pavla II. v Postojni leta 1996 ter sodelovanje na Slovenskem evharističnem kongresu v Celju, kjer je leta 2010 zbor Zvon kot eden izmed izbranih slovenskih cerkvenih zborov zastopal Primorsko.
Pevsko sodelovanje CMePZ Zvon pri liturgijah je bilo ob različnih priložnostih v neposrednih prenosih predvajano preko radia Slovenija, radia Trst, radia Vatikan, radia Ognjišče in Radia 94, kot tudi preko Televizije Slovenija.

V božičnem času v letu 2014 je zbor zastopal slovenske barve na festivalu za staroslovansko glasbo »Glagoliana« v zagrebški stolnici Marijinega vnebovzetja. Ob 30-letnici delovanja je zbor Zvon prejel posebno priznanje Škofije Koper. Priznanje ob jubileju so zboru podelili tudi Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Zveza Pevskih Zborov Primorske, Zveza slovenskih kulturnih društev, Zveza slovenske katoliške prosvete in Zveza cerkvenih pevskih zborov. Več pevcev je za dolgoletno pevsko udejstvovanje prejelo bronaste, srebrne, zlate in tudi jubilejne Gallusove značke. Župan občine Ilirska Bistrica Emil Rojc je 3. junija 2014, na osrednji prireditvi ob praznovanju občinskega praznika, zboru Zvon podelil Srebrno plaketo občine Il.Bistrica.

Povezave:

Web:

Youtube: https://www.youtube.com/@CMePZZvon
FB: https://www.facebook.com/CMePZZvonIlirskaBistrica
Kontakt: cmepzzvon@gmail.com

Video:

Založba:

Oznake: