Komorni zbor Krog

Komorni zbor Krog je bil ustanovljen jeseni leta 2005 kot manjši pevski ansambel, v katerem se prepletajo glasovi mladih, a vokalno izkušenih in zborovsko prekaljenih pevcev. Od ustanovitve je zbor zamenjal že kar nekaj priznanih zborovodij, letos pa je zborovodsko paličico prevzel mednarodno priznani dirigent in profesor Milivoj Šurbek.

Komorni zbor Krog se je udeležil že mnogih zborovskih tekmovanj in festivalov tako doma kot v tujini ter dosegel vidne uvrstitve in priznanja. Nazadnje je leta 2014 združil moči s tržiškim Mešanim pevskim zborom Ignacij Hladnik in na 49. Mokranjčevih dnevih v Negotinu osvojili 2. mesto in zlato plaketo. Letos pa se odpravlja na tekmovanje v Herzegnovi. Zbor tudi redno sodeluje na seminarjih in tekmovanjih za dirigente (npr. seminarji s Garyem Gradnom, Petrom Hankejem, Steffanon Schreyerjem, Georgom Grünom, itn).

Zbor si šteje v čast, da je bil povabljen k sodelovanju pri enem največjih glasbenih projektov zadnjih let, izvedbi Mahlerjeve 8. simfonije ob 20. obletnici neodvisnosti Slovenije v sodelovanju s Festivalom Ljubljana ter slovensko in zagrebško filharmonijo. 2014 je skupaj z z Mešanim pevskim zborom Glasbene matice, orkestrom in solisti izvedel Haydnovo mašo »Missa in tempore belli«.

Poleg tega je zbor leta 2014 publiko navduševal z Bramsovimi in Monteverdijevimi uglasbitvami ljubezenske tematike. V sezoni 2015 pa je izvedel cikel koncertov “SACRUM” s sakralnim programom 20. In 21. Stoletja. S tem programom se je zbor jeseni 2015 tudi predstavil na mednarodnem festivalu v Pragi.

Pomladi 2015 smo sestavili projektni zbor in posneli zborovski del za projekt “Hidden Myth”, ki ga je na otvoritveni večer 56. Jazz Festivala v Ljubljani predstavil, kot svetovno premiero, avtor Kristijan Krajnčan, ki je tudi eden nedvomno najplodnejših in najprodornejših umetnikov mlajše generacije iz Slovenije. Pod vodstvom novega dirigenta profesorja Milovoja Šurbka pa je zbor v letu 2016 v svoj program dodal izvedbo cikla pesmi vidnih slovenskih avtorjev katerega del predstavljamo tudi na nadanšnjem koncertu.

Povezave:

Web: http://www.kd-krog.si/
FB: https://www.facebook.com/komornizborkrog/
Kontakt: info@kd-krog.si / 031-238-478

Video:

Založba: