Koroški oktet

Koroški oktet deluje v okviru Kulturnega društva Prežihov Voranc Ravne na Koroškem že od leta 1961.

V sezoni 2017/18 Koroški oktet obrača nov list v svoji bogati zgodovini delovanja. Oktet se pomlajuje, do svoje 60. obletnice pa bo oktet deloval v popolnoma pomlajeni postavi, saj želimo da se ohranja slovenska in koroška ljudska pesem v naslednje rodove.

Pevci Koroškega okteta prihajamo iz Koroške, to je ena od slovenskih pokrajin, ki meji na Avstrijo. Če za Slovenijo Slovenci radi rečemo, da leži na sončni strani Alp, lahko za Koroško dodamo še, da je to slikovita pokrajina z dobrimi, delovnimi in poštenimi ljudmi. Neizbrisen pečat sta Koroški, ali mogoče še malo ožje gledano Mežiški dolini, kjer leži mesto Ravne na Koroškem in kjer ima Koroški oktet svoj domicil, dala železova ruda in kakovosten rjavi premog, ki sta bila pogoj za pridobivanje jekla. Železo so v teh krajih pridobivali že zelo zgodaj.

Začetki segajo v drugo stoletje pred našim štetjem – v rimski Norik. Ne samo železo, tudi svinec in cink sta dala neizbrisen pečat hribovito gorati pokrajini, po večini pokriti z iglastimi gozdovi. V tej pokrajini so lahko preživeli samo tihi in delovni ljudje. Razcvet industrije v dolini je v 19. stoletju v rudnike in železarne privabil številne posameznike iz drugih evropskih krajev in mest. Tu so, tako kot domačini, trdo delali in se znali tudi veseliti. Prav trdo delo in lepa pokrajina sta v ljudeh v teh krajih razvila izreden čut za lepo zapeto pesem. Za naše kraje je zato značilno večglasno ljudsko petje z izredno lepo melodiko in otožnim prizvokom.

Seveda Koroški oktet, kot že samo ime pove, z veliko prizadevnostjo goji predvsem našo koroško pesem, posega pa tudi po slovenskih ljudskih in umetnih skladbah, v repertoarju ne manjkajo niti priznani svetovni skladatelji.

Oktet deluje že vse od začetka šestdesetih let. V času od ustanovitve pa do danes so se v njegovih vrstah zamenjali številni pevci in umetniški vodje. Do sedaj je v njem pelo že 48 pevcev. Za eno izmed prelomnic štejemo petdeseto obletnico delovanja, ko je Koroški oktet skoraj v popolnosti zamenjal svojo sestavo.

Koroški oktet nastopa največ v domačem kraju in okolici, koncerte pa prirejamo tudi drugod po Sloveniji. Nastopali smo tudi v tujini – po Evropi. Pesem Koroškega okteta je tako zazvenela v Avstriji, Italiji, Hrvaški, Srbiji, Nemčiji, na Slovaškem, Madžarskem, Švedskem in v Franciji.

Povezave:

Web: http://www.koroski-oktet.si/
FB: https://www.facebook.com/koroskioktet/
Kontakt: info@koroski-oktet.si / 070-830-893

Video:

Založba: