Komorni zbor De Profundis

Komorni zbor De profundis deluje v Kranju od jeseni 1990. Neprekinjeno umetniško delovanje, ki ga je v različnih generacijah sooblikovalo preko sto pevk in pevcev, danes uživa v dobri družbi in skupnem muziciranju 16 izkušenih pevk in pevcev, ki prihajajo iz Kranja in drugih slovenskih krajev.

Po mnenju glasbenih strokovnjakov zbor sodi med najodličnejše interprete vokalne glasbe v Sloveniji. V svoje sporede, v katerih praviloma posega po zahtevnejši zborovski literaturi, uvršča glasbo od najstarejših slogovnih obdobij do današnjega časa. Ob širokem repertoarju, ki obsega blizu 700 naslovov a cappella in vokalno-instrumentalnih del, se zbor s posebno pozornostjo posveča izvedbam slovenskih zborovskih del, ljudski pesmi in novim partituram sodobnih skladateljev.

Zbor beleži 49 krstnih izvedb skladb uglednih slovenskih skladateljev in skladateljic Igorja Štuheca, Sama Vremšaka, Maksa Strmčnika, Damijana Močnika, Ambroža Čopija, Andreja Missona, Vitje Avsca, Stanka Jericia, Tomaža Bajžlja, Igorja Majcna, Brine Jež-Brezavšček, Mojce Prus, Katarine Pustinek in Petre Strahovnik.

Visoko izvajalsko raven Komorni zbor De profundis potrjuje tudi na koncertih po Sloveniji in onstran meje. V prvih petindvajsetih letih je imel preko 300 nastopov v Sloveniji in 52 v tujini. Snema za slovenski radio in televizijo. Sodeloval je pri izdajah avtorskih zgoščenk Damijana Močnika (založba Carus, Stuttgart 2003) in Andreja Missona (založba DSS, Ljubljana 2004).

Prvi izvedbi skladb skladateljev Igorja Štuheca in Stanka Jericija sta izšli na zgoščenki Zlati zbori ob jubileju – DSS 60 let (Ars Slovenica Edicije DSS, Ljubljana 2005), predstavil pa se je tudi v promocijski zgoščenki Choral singing in Slovenia (založba JSKD, Ljubljana 2005). Izdal je tri samostojne zgoščenke: Slovenske ljudske pesmi (1998), Magnum mysterium (2001) in Poet tvoj nov Slovencem venec vije (2009) z uglasbitvami Prešernove poezije skladatelja Vitje Avsca, s katero zbor potrjuje naravnanost k poustvarjanju sodobne glasbe in še posebej novo nastalih del.

Zborovo umetniško delovanje spremljajo strokovne kritike, objavljene na programu ARS RTV SLO, v strokovnih revijah, časopisu Delo in lokalnih medijih. Na slovenski nacionalni televiziji in radiu je bilo predvajanih vrsto zborovih tekmovalnih in koncertnih nastopov ter oddaj o zboru, v svoje sporede pa zborove izvedbe uvrščajo tudi uredniki tujih radijskih hiš.

Odločilno vlogo v Komornem zboru De profundis Kranj vse od ustanovitve nosi umetniška vodja in zborovodkinja Branka Potočnik Krajnik.

Povezave:

Web: http://www.deprofundis.si
FB: https://www.facebook.com/komorni.zbor.deprofundis
Kontakt: info@deprofundis.si / 040 566 543 / 041 970 317

Video:

Založba: