Folklorna skupina Razor

Kot že rečeno, osnovni program folklorne skupine oblikujejo plesi, pesmi in običaji, ki so se po izročilu ohranili v Soški dolini. Prikazujemo splete trentarskih, bovških, breginjskih, tolminskih in goriških plesov, kakor so jih plesali pred sto leti. Poleg plesov iz Posočja zaplešemo tudi plese iz Benečije ter drugih slovenskih pokrajin, največkrat koroške. Med plese vključujemo predstavitve ljudskih običajev Tolminske ali prizorov po resničnih dogodkih z nekdanjih vaških veselic, na primer zagovor za urok, zbiranje denarja za godce ali za vino, plese s povštrom, špeglom, metlo in druge skupinske plese. Člani dramske skupine igrajo skeče v narečju, ki prikazujejo zlasti nasprotja med generacijami, odnose med materjo in sinom ter možem in ženo. V društvu deluje tudi pevska skupina, ki prepeva ljudske pesmi v spletih in na samostojnih nastopih.

Glasbeno spremljavo sestavljajo diatonična harmonika, klarinet, violina in bajs.

Noše so sešite po vzoru prazničnih oblačil z začetka prejšnjega stoletja, ki so jih nosili na tolminskem podeželju in so rezultat večletnih raziskav naših članic Rafaele in Jane Dolenc v sodelovanju s strokovnjakinjo za oblačilno kulturo na Slovenskem dr. Marijo Makarovič. Za plese spodnje Soške doline si nadenemo goriška oblačila.

Folklorna skupina Razor vsako leto sodeluje na območni reviji folklornih skupin in se redno uvršča na regijski nivo. Petkrat smo bili izbrani na državno srečanje odraslih folklornih skupin in smo nastopili na mednarodnem folklornem festivalu v Beltincih. Vabijo nas na razne prireditve in srečanja po Sloveniji, največ po Primorski. Nastopili smo na mednarodnih folklornih festivalih v Italiji, na Hrvaškem, Madžarskem, v Avstriji, BIH ter pri naših izseljencih v Franciji, Nemčiji in na Švedskem. Med pomembnejše nastope uvrščamo povabilo na svetovni folklorni festival v Gorici, sodelovanje na mednarodnem festivalu Folkart na mariborskem Lentu, na Jurjevanju v Črnomlju, 20. obletnici Alpe Adria v Trentu in na otvoritvi avstrijskega narodnega parka Visoke Ture. Radi se spominjamo nastopov v Reziji, Udinah, Ogleju, Veroni, Rimu, Torinu, Celovcu, Beljaku, Gornji Stubici, Rovinju, Poreču, Pincah, Kamniku, Kopru, Ljubljani, Moščancih, Portorožu, Preddvoru, Predgradu, Brdu pri Kranju in drugod.

Vsako leto se predstavimo v oddajah na slovenski, koprski in lokalnih televizijah ter na radiu. Nastopali smo celo v gledališču, v opereti Hmeljska princesa v Gorici. Maja vsako leto v Tolminu organiziramo tradicionalno folklorno prireditev z naslovom Naši ta stari pravjo tako, na katero povabimo zanimive folklorne, godčevske in pevske skupine iz Slovenije in tujine.

Povezave:

Web: http://www.kd-fsrazor.si
FB: https://www.facebook.com/fsrazor/
Kontakt: info@kd-fsrazor.si

Video:

Založba: